4 italienske festivaler du ikke vil gå glipp av

21/07/2016

Når dere er i Italia på ferie eller for en langhelg, så er det alltid morsomt å oppleve spesielle begivenheter. Det er mange ulike festivaler og arrangementer i Italia, som det er verdt å få med seg. Vi har plukket ut fire av dem, som dere bør oppleve på nært hold. _0007_Gubbio_-_Festa_dei_Ceri_-_photo_by_Alberto_Gori

1. Corsa dei Ceri – Gubbio

Denne festivalen finner sted den 15. mai hvert år. Dagen kalles også for Sant Ubaldo dag, oppkalt etter Biskop Ubaldo. Dette er en stor dag for byen Gubbio, som dere finner ved foten av Mount Ingino, ca. 70 km nordøst for Perugia, i Marche Regionen. Byen har rundt 30.000 innbyggere og denne dagen er som 17. mai for alle som bor her. Byen er en utrolig koselig med sitt middelalderske utseende og de vakre fjellene som bakgrunn. Mange av husene er fra 1400-tallet og hele sentrum av byen oser historie. På toppen av Mount Ingino, ligger det en meget flott kirke, Basilica of Sant Ubaldo og det er denne kirken som er målet for den årlige Sant Ubaldo dag ( Corsa dei Ceri).

Det begynner sist på ettermiddagen med en prosesjon, som også inkluderer et løp mellom tre mannlige lag. Hvert lag representerer byens klaner fra gammel tid. Dette er Sant Ubaldo, Sant George og Sant Anthony. Deltakerne er ikledd fargerike «ceraioli» og hver bærer en statue av sin helgen gjennom byen. Til slutt møtes de ved byens torg, hvor løpet begynner. Og det er ikke et løp for svake deltakere da hver statue veier ca. 400 kg. De tre lag, som hver består av sterke menn fra byens klaner, løper opp til toppen av Mount Ingino med statuene. Disse blir stående ved kirken til året etter. En flott dag med mye liv, fest og farger. Det er enkelt å komme hit om dere bor i egen feriebolig i Marche og omegn.

2. Regatta – Enten Amalfi, Pisa, Genoa eller Venezia

amalfi2016Regattaen for de gamle maritime republikkene, er en tradisjon som begynte på 40-tallet. Det er en sportslig og historisk begivenhet under beskyttelse av den italienske presidenten. Den finner sted hvert å i juni måned og avholdes i ulike byer hvert år. I 2017 vil den finne sted i Pisa. I regattaen er det fire lag som deltar med åtte roere på hvert lag og disse lagene representerer de gamle maritime repuplikkene. Dette er Amalfi, Genoa, Pisa og Venezia. Båtene som deltar, må bygges etter samme mål og kan ikke veie mer enn 760 kg. Båtene er lett gjenkjennelige med sine figurer foran på båten. Disse figurene representerer byens dyr og farger.

Før konkurransen begynner, er det en stor historisk parade gjennom byen, hvor folk er iført kostymer og går med flag, trommer og spiller musikk. Selve konkurransen skjer på en bane som er to kilometer lang. I Amalfi og Genoa foregår det ved Middelhavet, I Pisa er det på elven Arno og i Venezia foregår løpet i lagunen. Før konkurransen begynner, blir det satt opp passasjer på vannet. Under konkurransen, er det forbudt å invadere motstanderens passasje. Det første figurhodet som passere mållinjen, vinner et trofe i gull og sølv, laget av Scuola Orafa Fiorentina. Byen som vinner trofeet beholder det inntil neste års regatta.

3. Palio – Siena

229_1palioI Siena, i hjertet av Toscana, avholdes det hvert år et stort hesteveddeløp, midt inne i sentrum. Løpet finner sted to ganger i året, den 2. juli og den 16. august og går rundt Piazza del Campo. Her kommer det tusenvis av tilskuere og løpet er en meget stor begivenhet i Siena. Ti hester med ryttere, alle iført korrekte farger ut fra hvilken bydel de representerer. En missekåring, også kalt Corteo Storico skjer før løpet begynner. Alle rytterne rir uten sadel eller andre hjelpemidler. Rittet går rundt Piazza del Campo, som til dagens anledning har blitt fylt med et tykt lag med jord. Vinneren av løpet er den rytteren som kommer først rundt plassen, tre ganger. Det er heller ikke uvanlig at flere av hestene kommer til mål uten sine ryttere, da disse har falt av hesten underveis på grunn av de skarpe svingene rundt plassen.

4. Santa Rosalia – Palermo

cover_festino_santarosaliaDen 14. juli er ikke bare en den franske nasjonaldagen. Det er også en meget stor dag for folk i Palermo og omegn. Dette er dagen hvor de feirer sin elskede beskytter, Santa Rosalia. Denne tradisjonen går helt tilbake til år 1624 og er noet dere absolutt bør få med dere, om turen går til Sicilia i midten av juli. Her er det en stor parade gjennom byens sentrum med statuer av Santuzza.

Historien sier at Rosalia var født i en rik, normannisk familie i år 1130. Men hun sa fra seg sine priveliger og viet i stedet sitt liv til ensomhet i en hule på toppen av Mount Pellegrino. Hun døde i 1166, men festen til ære for henne begynte ikke før i år 1624. Pesten hadde nemlig rammet Palermo by hardt. Rosalia åpenbarte seg i drømmen til en innbygger rammet av feber og instruerte ham i å finne hennes jordiske rester og ta dem rundt i byen. Dette gjorde han og miraklet inntraff. Mens Rosalias rester ble transportert rundt i byen, ble de som var smittet av pesten helbredet og byen overlevde.

Etter paraden, er det fest i hele byen med mange av boder fylt med mat og drikke.

Go top