5 kjente italienske matretter!

04/08/2016

Få er vel i tvil om at italienerne er glad i mat, god mat og gjerne mye av det. De har en lang tradisjon for nydelige matretter og det å nyte et godt måltid. Selv om Italia ikke har vært et samlet land spesielt lenge (siden 1900-tallet), så har tradisjonene innen mat en historie som går tilbake til tiden rundt det 4. århundre før Kristi. Her startet de større byene med ulike tradisjoner innen mat og dette har blitt hengende siden den gang og spredt seg til resten av Italia og hele verden. I dag er det ikke mange steder på jordkloden vår, hvor det ikke er mulig å nyte italiensk mat, ofte tilberedt av italienere som har utvandret fra Italia.
Visste du at Risottoen stammer fra Milano og Minestronen kommer fra Roma. Her ble den tilberedt av romerne. Lengre sør ved Napoli er det pizza som er spesialiteten og enda lengre sør, på Sicilia, er maten inspirert av araberne som bodde her for et par tusen år siden. Så det italienske kjøkken har et stort mangfold og består gjerne av mange mindre serveringer. Alltid en pastarett, kanskje en risotto, en fiskerett, en kjøttrett, ost og en liten dessert. Mmm, blir jo helt sulten ved tanken.

Det finnes mange kjente italienske matretter. Vi har plukket ut fem av disse, som er enkle å lage og kan nytes med familien eller gode venner, hjemme i Norge eller neste gang dere oppholder dere i egen feriebolig i Italia. Alle oppskriftene kan dere finne i sin helhet her.

1. Spaghetti Bolognese (Bologna)

10085871 - spaghetti covered with bolognese sauce, topped with basil and served on a white ceramic bowl

Denne kjente pastaretten stammer fra Bologna, midt i Italia og er kjent over hele verden. Når du lager spaghetti med kjøttsaus hjemme, så er det i prinsippet også en Bolognese, med et par få unntak. En god Bolognese tar ikke lang tid å lage, men krever en viktig ingrediens – kjærlighet. Det er ofte denne viktige ingrediensen som gjør den store forskjellen på et godt måltid og måltidet som huskes i lang tid. Selvsagt kan du ikke lage en Bolognese av kjærlighet alene, det trengs også hakket kjøtt av god kvalitet, bruk derfor gjerne karbonadedeig. I tillegg trenger du et par gulerøtter, løk, tomatpuree, hvitløk, litt andre godsaker og en god spaghetti.

2. Minestrone (Roma)

Denne suppen fra Roma er sunn og full av næring. Massevis av grønnsaker og passer fint til alle årstider. Du trenger ikke å bruke akkurat de grønnsaker som står i oppskriften, men du kan variere etter hva du har tilgjengelig og hva som er i sesong. Ofte vil du se i Italia at Minestrone serveres med litt spaghetti eller annen pasta i suppen og med et godt brød. Det er en nydelig suppe som kan spises som en liten forrett eller brukes som en egen middagsrett. En god, kraftig Minestrone varmer godt når det er kaldt ute og det er også deilig med en lett Minestrone med asparges og erter om sommeren når været er varmt og godt. Det finnes ikke en basis oppskrift på denne suppen, men denne oppskriften liker vi veldig godt.

3. Risotto (Milano)

23468540 - risotto with lobster on plate, close-up

Det finnes ikke mange andre matretter som er mer typisk italiensk, enn Risotto. Denne retten som stammer fra det nordlige Italia har blitt spist i Italia gjennom århundrene. Alt du trenger er løk, Arborio ris fra Italia, kraft, parmesan og smør. Du kan også bruke vanlige ris, men Arborio risen fra Po-elven i Italia er særlig velegnet til risotto på grunn av sitt høye innhold av stivelse. Dette gjør at risottoen blir mer kremet i konsistensen. Det er enkelt å lage og du kan bruke risotto som en egen rett hvor du kan tilsette stort alle de smaker du har lyst på. Du kan lage risotto som en liten mellomrett i et typisk italiensk måltid, som Milanese med oksekraft og safran. Eller som al funghi med sopp. Kanskje du har lyst på en sjømat variant. Da kan du tilsette hummerkraft eller reker.

Risotto kan også snilt brukes som tilbehør til stekt fisk, kylling eller andre typer kjøtt, bare husk på at da må risottoen være litt mer nøytral.

4. Saltimbocca (Roma)

8904008 - saltimbocca with pasta and grilled vegetables
Denne nydelige retten med kalvekjøtt er svært populær i Italia, men også i andre land i den sørlige delen av Europa. I Sveits, Spania og Hellas finnes det også en lignende rett som har sitt utgangspunkt i den originale Saltimbocca alla Romana fra Roma. Opprinnelig fra romertiden, men har siden blitt modifisert til den utgaven som vi kjenner i dag. En tynn kalvesnitzel med salvie og prosciutto, rullet sammen og stekt på panna med hvitvin og smør. Tilbehøret kan variere, men serveres gjerne med sautert spinat eller en grønn salat.

5. Panna cotta (Piemonte)

8994762 - panna cotta dessert

En dessert må vi også ha med som den siste retten. En perfekt avslutning på et måltid, er en nydelig dessert. Panna cotta hører ikke til blant de eldste rettene i Italia og menes å stamme fra begynnelsen av det 19. århundre. Ubekreftede historier forteller at desserten ble oppfunnet av en ungarsk kvinne som bodde i Piemonte. Den er enkel å lage og kan tilsettes all verdens smaker. Prøv den med vanilje, kaffe, krydder eller litt mer utradisjonelt, med fennikel. Serveres gjerne med en bærsaus og friske bær.

Go top