I romerene og Etruskerene sine fotspor …en spennende del av en ferie i Italia

08/11/2014

Opplev Lazio, det hvor alle romerene kaller hjem.

Hjem til århundres styre av Italia, Lazio er mer en Roma. Kystlinjen er mesteparten flotte sandstender og dette i tillegg til flotte innsjøer gjør at Lazio er det perfekte stedet å leie et feriehus. De fantastiske kjøttrettene som Lazio er kjent for sammen med sjømaten vil friste deg til å spise fra morgen til kveld. Du vil finne fantastiske attraksjoner i Lazio, når du reiser på oppdagelse til små landsbyer nord i fylket. Disse bidrar alle på hver sin måte med sin egen skygge. Men det vi være opplagt å ikke nevne byen som kaster den største skyggen over fylke og over Italia samlet, nemlig Roma. Så vi begynner vår reiser og ferie i Italia der.

 

Roma

Fontana Trevi

 

Lag på lag med fantastisk historie kan du se spaserende i Romas gater, hvor Colosseum og Forum Romano står solide, og tidligere romerske kirker, barokk kirker, kristne kirker, ruiner og fontener dukker opp bak hvert gatehjørnet. Roma er en av de få byene i verden hvor du kan gå hvor vinden bringer deg, og du kan bruke hele ditt liv til å oppdage utrolige biter av verdens historie. Ingen nødvendig å planlegge bit for bit av turen, men det er selfølgelig mer en et par monumenter som er verdt å besøke.

 

 

Vatikanet

 

Ferie i Roma

Kanskje Roma ofte forbindes med Vatikanet og Peters Kirken og det er ikke uten grunn. Det sixtinske kapell, med Michelangelo sitt mesterverk vil få deg til å bli værende flere timer bare å beundre dette mesterrverket. Vatikan museet har også annet fantastisk, du kan bruke en hel dag her. Fra toppen av kuppelen til Peterskirken er det også en fantastisk utsikt over Roma.

 

 

Bernini mot Borromini

Ferie i Italia

Liker du barokk? Barokk er en av periodene som virkelig har påvirket bybilde i Roma, og da spesielt det fantastiske arbeidet gjort av Bernini og Borromini flere steder i byen. Du vil finne verk av Bernini i Roma sitt kjente piazza, Piazza Navona, ved fonten Fontana dei Quattro Fiumi. Og i Galleriet Borghese kan du finne noen av hans beste skulpturer, mens hans statue av St Theresa finner du i katedralen Santa Maria della Vittoria. Rivalen til Bernini, Borromini skviste kirkene Sant’Ivo og San Carlo alle Quattro Fontante inn i de minste og mest utenkelige stedene.

 

 

Palasser og museum

Museum i Roma

Noe av byen beste kunst finner du I palasser slik som Palazzo Barberini og  Doria Pamphili, bygningene selv er kunstverk. Andre steder du kan finne Roma sine mesterverk er byen mange museum som Palazzo Massimo, Galleri Capitolie og Museum Nazionale Romana i Palazzo Altemps.

 

 

Videre fra Roma – Landsbyer, byer og attraksjoner i Lazio

        Ferie i strand nær Roma                                               Ferie i Italia, Santa Marinella

Lazio sitt landskap varierer fra nord til sør. Nord er bølgede med grønne sletter og nydelige innsjøer, mens sør har fjell og et tørrere klima. Du kan se mange steder med dagsturer fra Roma, eller velge å bo i en av våre feriehus nord i fylket og ta dagsturer derifra.

 

 

Tarquinia

Mazzano-Romano-Tomba-falisca-a-Pizzopiede-foto-Archivio-Parco-del-Treja[1]

Et av de viktigste antikke områdene for folkeslaget Etruskerene var Tarquinia, det er nå er hjem til kjente graver og arkologiske funn fra Etruskarene sin tid. Byen sitt sentrum fra middelalderen og hovedplassen Piazza Cavour er overveldende, og hele byen er fylt med kirker og katedraler med malerier datert tilbake til 1508. Men det er den Etruske Necropolis som virkelig tar pusten fra en. Lokalisert på en bakke topp rett utenfor Tarquinia, finner du rundt 6000 graver datert tilbak til 600 – 200 f.kr, det er alle gravd inn i vulkansk stein. Noen av gravene er malt med enestående malerier så gjør at denne reisen tilbake i tiden er enda mer fargerik.

 

 

Pitigliano i Toscana

Pittigliano i Toscana

Også kjent som “Lille Jerusalem,” Pitigliano er et eventyr av en landsby, bygget med stein mellom grønne åser og to elver. Høye murer med vulkan stein og tårn ruver over landsbyen. Byen sin defensive struktur står den dag i dag fra 1400 tallet, slik som Orsini Palace, en av de viktigste bygningene i Pitigliano. Landsbyen er også kjent for sin jødiske ghetto, det har her vært et aktivt jødisk felleskap siden 1500 tallet, derfor navnet jødisk ghetto. Her vil du finne synagoger, og butikker som selger kosher produkter. Og siden alle er så dedikert til vin I Pitigliano, kan du være sikker på å ikke bli tørst, rundt landsbyen dyrkes det mye vin og noe av denne vinen lagres i grottene og gravene til etruskerene. Dette gjelder da spesielt hvitvin som Pitigliano er så kjent for.

 

 

 Calcata

Calcata

Balanserende på toppen av et rundt vulkanfjell midt mellom grønne skoger ser Calcata ut som et sjakkbrett som har mistet sin forstand. Med noen bygninger bygget direkt ut av fjellet, gjør stedet inntrykk og du vil huske det lenge etter du drar. Plassen midt i byen er dekket med benker av marmor. Men det er innbyggere med hestehale og sine hippeklær – kunsten – Jimi Henrix som dekker veggen av en bygning fra 1800 tallet – det er dette som gjør Calcata hipt og forfriskende. Du vil møte en blanding av gammelt og nytt når du besøker dynamiske Calcata.

 

 

Orbetello i Toscana

OrbetelloT oscana

Lokalisert ved en lagune, hvor du også finner et natur reservarvat, Orbotello var føst bebodd av Etruskerene før Romerene tok over 280 f.kr. Fra byen ser en utover lagunen, som bygger seg opp mot en bakketopp, men med flere sjarmerende strender en kan nyte. Orbetello sin bymur er den største atraksjonen, datert tilbake til 5oo f.kr. Katedralen Santa Maria Assunta var bygget på nytt med Toscansk – Gotisk standard i 1375, bygd oppå etrusk sine opprinnelige byggverk – her finner du katedralen fylt med fresco. Orbetello er også hjem til restene fra Romerske byen Cosa, den spanske festningen Saline og klosteret Sant’Agelo.

 

 

Sutri

Sutri

Denne lille byen har noen utrolige attraksjoner, den mest besøkte er det romerske anfiteateret. Datert tilbake til første århundre, designet til teater viser klart at det var et sted for puplikum da de sto istedet for å sitte. Så her kan du føle og se for deg hvordan det ville være å være tilskuer når teater var i funksjon. Sutri var også bebodd av Etruskerene lenge før Romerene og de eldste eksisterende ruinene kan bli funnet her. Diverse gamle gravsteder er gravd inn i stein, sammen med det som arkologene mener er Etruskiske runer. Også Santa Maria del Parto er i Sutri, en av de viktigste regliøse stedene i omådet. Ordinært var det er Etruskisk grav, som senere ble et hellig alter for Romerene. Senere ble det bygd en kirke og Romerene sitt hellig sted er fremdeles en del av kirken.

 

 

Bracciano Innsjø

bracciano innsjø Italia

Et populært feriested for de locale, Bracciano innsjøen er omgitt av byene Bracciano, Trevignano Romano og Anguillara Sabazia. Motorbåter er forbudt, og derfor er innsjøen er en av de reneste i Italia og også et vann reservar til Roma. Du kan likevel svømme og padle her. I området er det mange muligheter for turer og flotte steder som et besøk til Bracciano’s 15th Castello Odescalchi. Her er det også et fly museum, med både tidligere og nåværende militær fly. Her er det også flotte badestender og mulighet å sykle langs innsjøen sin bilfrie promenade.

 

 

Varme kilder

Italia varme kilder

Den vulkanske nordre delen av Lazio ha flere varme kilder som kan besøkes. Noen av disse er ute i åpne landskap, mens andre er det bygd en spa rundt. Med basseng bygd tilbake til Etruscerene sin tid er Bagnaccio en av de beste i området. Ta med et håndkle å la dine beskymringer smelte vekk med varmen.

 

 

Natur reservat

Italia natur reservat

En annen spetakulær attraksjon er Monte Rufeno natur reservat. Dekker mer enn 7,000 mål, denne fantastiske skogen er et must å besøke for naturglade nordmenn. Her er det mange stier for sykling og turgåing. I tillegg til mange flotte steder for å ta en lunsj i det fri.

 

Go top