Firenze

09/03/2017

Firenze

Denne fantastiske byen er både liten og enorm på samme tid. Sentrum er som et friluftsmuseum, som har blitt penere og penere gjennom tiden og i dag fremstår byen som en skattekiste fylt med kunst, arkitektur, masse sjarm og omkranset av gamle murer. Firenze ligger plassert ved foten av de Apenniniske fjellene i en dal og byen er delt av elven Arno. I dag er det mange turister her, men de går på akkurat de samme gatene som Leonardo da Vinci, Michelangelo , Dante og mange andre av de mest berømte personlighetene som har sitt opphav fra Firenze. Selv om byen er det vi kan kalle en storby, så er den likevel såpass liten at du rekker en stor del av byens mange underverker på en eller to dager.

Litt om Firenze

merry-go-round-1066295_1280
Firenze regnes som hovedstaden i Toscana og i dag bor det rundt en halv million mennesker her. Byen er et knutepunkt for trafikk fra nord til sør og fra øst til vest. Det er inngangsporten til Toscana og fra flyplassen rett på utsiden av byen kan du fly direkte til mange europeiske storbyer samt de fleste større byer i Italia. Med ankomst i andre byer i Italia som Milano, Roma, Pisa og Napoli kan du med toget komme deg til Firenze på et par timer. Du kan også kjøre i bil hit.

De store motorveien A1 og A11 skjærer rett gjennom byen, men det anbefales å parkere utenfor og så ta tog eller buss det siste stykket. Toscana er det perfekte utgangspunktet for et besøk i Firenze eller omvendt. Uansett, så er det mange fine forbindelser mellom Firenze og selve vindistriktene i Toscana, slik at du kan rekke begge deler på et besøk om du har lyst. Når det gjelder overnatting, så er finnes det mange muligheter. Du kan finne alt fra hoteller til B&B og leiligheter som passer alle. Det er ikke den rimeligste byen når det gjelder overnatting, men til gjengjeld er det enkelt å komme seg rundt og om du unngår de restaurantene som ligger rett ved de største attraksjonene, så får du nydelig mat uten å bli flådd.

Kunst og kultur

dome-1254710_1280
Det er få byer i Italia som kan måle seg med Firenze når det gjelder kunst og kultur. Byen inneholder en eksepsjonell kunstnerisk arv og Cimabue og Giotto, som kan kalles fedrene til italiensk malerkunst, bodde i Firenze. Det samme gjelder andre kjendiser som Arnolfo og Andrea Pisano. Men nettopp mangfoldet innen kunst er nok byens største force. Når det gjelder arkitektur og skulpturer så finner vi navn som Donatello og Masaccio og ikke minst grunnleggerne av renessansen; Ghiberti og Della Robbia. Vi må absolutt heller ikke glemme to av de største geniene innen kunst og kultur, Leonardo da Vinci og Michelangelo.

Felles for alle disse berømte personene er at kunsten og verkene deres kan oppleves på de mange museer som finnes i Firenze. Hvilke du bør besøke kommer selvsagt an på interesse, men de beste museene er Uffizi Galleriet, Galleria dell’Accademia, Museo Nazionale del Bargello og Museo di San Marco.

Opplev noe litt annerledes

Alt trenger ikke å være kunst i Firenze. Byen har mye annet å by på og en av de klassiske attraksjonene som du bør unne deg selv er en tur opp i Duomoen og klokketårnet. Det er presis 476 trappetrinn opp til en av verdens arkitektoniske underverker. Oppe under den enorme kuppelen finner du de fantastiske fresker av Giorgio Vasari og fra toppen kan du se hele byen. Men du kan også nyte utsikten fra det tilstøtende klokketårnet og herfra kan du nyte synet av Duomoen fra en helt spesiell vinkel. Det koster € 8 å komme opp på toppen av Duomoen og € 6. å komme opp i klokketårnet.

Ikke all kunst i Firenze er renessansekunst. Her finnes det også flere gatekunstnere og en av dem er Clet Abraham som gjør morsomme endringer på gateskilt og installasjoner. Hold øye med L’Arte Sa Nuotare («hvordan å svømme»), med portretter av populære figurer, som Mona Lisa og Dante, i dykkerutstyr.

Etter en tur rundt i byen er det tid til å kose seg litt med en god kaffe. Dette bør du gjøre på en av de mest berømte kaffebarer i Italia, Chiaroscuro utenfor Duomoen. Her er kvaliteten på kaffen veldig god og du vil nyte hver slurk. Du kan velge blant ulike kaffebønner fra hele 15 land, blant annet det verdensberømte Luwak fra Indonesias regnskoger.

Velkommen til Firenze!

Go top