Italia i høstferien

08/02/2015

Roma i høst

Da ferieturen for skolens høstferie skulle planlegges, var det mange behov som skulle ivaretas. Vi er en familie på fire, mor, far og to døtre på henholdsvis 12 og 13 år. Yngstejenten ville bade, eldstejenten ville til storby og shoppe, mor ville ha kultur og avslapning + selvfølgelig shopping!, og far han ville… Ehh, ja hva ville han? Han er ganske medgjørlig og pleaser damene sine, så han bestilte flybilletter og leiebil, og satte kun som betingelse at Pompeii og Vesuvio skulle besøkes i Italia i høstferien.

Vi tjuvstartet litt på høstferien, flybillettene var billigere om torsdagen, så det ble en ekstra skolefri dag for jentene. Vi hadde kommet fram til at Italia var det perfekte reisemålet der familien kunne få tilfredsstilt alle de ulike ønskene. I begynnelsen av oktober er det riktignok ingen garanti for fint vær og badetemperaturer, men uansett ville det nok være på høyde med en normal norsk sommer. Med god informasjon fra Renate i Renate Villas, hadde vi funnet fram til en flott villa, beliggende i Lariano, en liten by en times kjøring syd for Roma. Med GPS i bilen gikk det greit å finne fram, men vi fikk fort erfare at så snart du kommer utenfor motorveiene, så er veistanderen i Italia ikke mye å skryte av! Bredden og svingene kjenner vi igjen fra veistandarden i grisgrendte strøk på Vestlandet, men her kan vi legge til beskrivelsen «lappeteppe» også… Sjarmerende på sitt vis J

Vel framme ble vi først imponert over den mektige oppkjørselen, som er godt gjemt bak store elektriske porter. Bakenfor portene åpenbarte det seg en stor nydelig hage, med egen håndballbane, piazza, svømmebasseng og en nydelig villa som troner på toppen av høyden. Der ble vi tatt varmt i mot av Alessandro som er eier og utleier. Han bor i første etasje, mens vi bor i andre etasje – her har vi egen stor takterrasse, og selvfølgelig fri adgang til hele hagen. Leiligheten er stor og romslig, med tre soverom og to bad, deilig når vi er tre jenter i familien!

Fredag morgen våknet vi til et yrende fuglekvitter, full sol og behagelig temperatur. Frokosten ble spist på terrassen, og vi voksne nøt ro’en og solvarmen mens jentene utforsket den fantastiske hagen. Høsten er i anmarsj, så det er mindre blomster og noe gult løv på trærne, men likevel er det ennå grønt og frodig her. Første feriedagen ville vi bruke til avslapning, så vi satte kursen mot kysten og byen Anzio, 40 minutters kjøring fra Lariano. Høstferie i Anzio med Renate VillasPå stranden var det rikelig med plass, her var kun en håndfull italienere og ingen turister utenom oss. Temperaturen i sjøen var upåklagelig, (tipper 24 grader), og vi nøt noen gode soltimer på stranden og en herlig sjømat-lunsj på strandbaren, før vi vandret litt rundt i den koselige byen og kjente på den ekte italienske stemningen.

høst ferie i Italia med Renate VillasVi er utenfor sesong, og vi er nok også utenfor de typiske turiststedene, det var helt herlig å gå der og ikke høre eller se noe annet enn vaskeekte italienere! (Med unntak av de to afrikanske damene som gikk rundt og solgte håndlagde tresmykker). En ekte hjemmelaget italiensk gelato toppet opplevelsen.

Vel hjemme igjen, var det tid for middag (italienerne spiser ikke middag før kl 20, så da gjør vi selvsagt som dem). Alfonso, vår koselige husvert, kunne anbefale en restaurant og sendte med oss en hilsen som skulle sørge for at vi ble ekstra godt tatt vare på. Og gjett om vi ble! Nok en gang fikk vi en ekte autentisk opplevelse, i restauranten der de knapt snakket engelsk og kun hadde italienske menyer ble vi meget godt bespist, det strømmet på med ekstra italienske spesialiteter «on-the-house» og «especially for you». Rødvinen var også en opplevelse, vi bestilte en flaske, og fikk servert en flaske uten etikett på, det var husets hjemmelagde og fullt på høyde med de dyreste røde fra Polet hjemme. Til den nette sum av 3 euro, var det fristende å spørre om vi kunne kjøpe med oss til taxfreekvoten J Meget mette og fullstappete på italienske opplevelser og smaker – vi hadde kun truffet og hørt italienere hele dagen – rullet vi i seng og følte vi hadde fått mye ut av den første feriedagen.

Dag to, sto Roma for tur. Min tøffe mann ville kjøre bil inn i det italienske bilkaoset som Roma er, men dersom man heller vil ta tog er det fullt mulig. Med GPS’en gikk det greit å komme seg inn i Roma, og å finne et parkeringshus.

Høstferie i RomaColosseum i 27 behagelige grader var en flott opplevelse, og når vi nå også er utenom den store turistsesongen er det mindre folk og køer på de store attraksjonene. Roma er sånn sett en meget turistvennlig by, her er det gåavstand mellom mange av severdighetene.

Roma i høstVi vandret rundt og beundret den vakre byen og koste oss i sommervarmen. Spiste pizza på en av de utallige turistfellene, der kelneren passet på å fortelle oss at vi ikke måtte glemme å gi ham tips og ingenting var «on-the-house» eller lagd med spesiell omtanke for oss, her var vi selvsagt bare en i den store horden av turister som uavlatelig invaderer en av verdens vakreste byer. Spansketrappen sydet av stemning lørdag ettermiddag, mens Fontana di Trevi ble en liten skuffelse fordi den er under restaurering. Det var imidlertid laget til et lite kar der lykkemyntene fremdeles kunne kastes over ryggen, og det var visst tross alt det viktigste for jentene. Og en grunn skal man jo ha for å komme tilbake til Roma!

spansketrappe i Roma

Det hører med til Roma-erfaringen å fortelle at bilkjøringen ut av Roma tidlig lørdag kveld var en mye større utfordring enn inn til byen om formiddagen, og i løpet av denne kjøreturen utviklet far i familien italienske kjøreegenskaper, som er langt mer enn å ta «en spansk en»! Her er det tut og kjør og noen heftige gloser ut bilvinduet som gjelder!

I dag er det søndag, og etter nok en nydelig start på dagen med frokost på terrassen, er det nå duket for den store shoppingdagen. Det går gjetord om Valmonte Fashion District, en stor outlet med mye merkeklær og et flott utvalg til gode priser. Vi gleder oss!

Ciao!

Go top