Jul i Italia

01/12/2016

Colosseum

I utgangspunktet så er jul i Italia ikke så mye annerledes enn den er i Norge. Italienere er også veldig glade i julehøytiden og pynting til jul i gatene og butikkene begynner nesten tidligere her enn hjemme i Norge. I slutten av oktober er gatene pyntet i mange byer og det blir gjort klar til jul med pyntede butikker, julemarkeder i alle byer, julekrybber og folk som handler til jul. Men selv om mange tradisjoner er de samme i Italia som i Norge, så finnes det likevel et par spesielle tradisjoner i Italia. Firenze

Julemarkeder

Spesielt julemarkeder er en stor tradisjon i Italia og du finner dem i de fleste byer av en viss størrelse. Noen av de mer kjente markedene er det store julemarkedet på Piazza Navona i Roma, julekrybbemarkedet i Verona og Christkindlmarkt i Bolzano. Alle tre er store julemarkeder som bør sees og oppleves i desember. Felles for dem alle er at det er mye fokus på julekrybben og denne har også en stor plass i de fleste italienske hjem. Du får kjøpt ferdige julekrybber og tilbehør til dem overalt, selvsagt på markeder som disse, men også i mange vanlige butikker. Dette er noe det brukes mye tid og energi på i Italia og egentlig er det en veldig koselig tradisjon. Samtidig er de fine å se på og selv de mange kirkene har sin egen julekrybbe, som er utsmykket på flotteste vis.

Katolske midnattsmesser

Noe annet som er viktig i Italia når det gjelder julen er midnattsmessen. Den finner sted juleaften og mange kirker tilbyr midnatssmesse, noe som er en stemningsfull opplevelse. Den mest kjente midnattsmessen er selvsagt den i Peterskirken i Vatikanet, men her er det nødvendig å reservere plass. Julenissen er viktig i Italia sammen med en annen personlighet som er noe spesielt for Italia, nemlig Befana, en hekseagtig skikkelse. BefanaBefana er meget gammel skikkelse og ifølge legenden spurte de tre vise menn, La Befana, om veien til Betlehem. De ville også ha henne med, men dette avslo hun. Legenden forteller også at hun ombestemte seg og fløy ut på sitt kosteskaft for å lete etter Jesusbarnet. Men lyset i den berømte stjernen lyste ikke lenger og La Befana fant ikke veien. Hun har lett siden den gangen og strør istedet sine gaver over italienske barn den 6. januar, Hellige Tre Kongers dag. Dette er en av grunnene til at julen ikke slutter før den dagen i Italia og dagen er også en av de store helligdagene i Italia med mange flotte parader.

Familien

Som i de fleste andre land er julen også i Italia en familiehøytid. Her samles hele familien og det meste er stengt på de to helligdagene 25. og 26. desember. Mange restauranter holder åpent de to dagene, og spesielt 26. desember er en populær dag for familier å gå ut og spise. Planlegger dere å feire jul i f.eks. Roma og vil spise ute andre juledag, kan det være en god ide å bestille bord i god tid. I Italia begynner julen først den 25. på morgenen. Her møtes alle hos den i familien som har best plass og det største spisebordet. Så er det ellers klart til å spise mat i mange timer og i mange familier er lasagne en typisk julerett. Det kommer også flere kjøttretter, grønnsaksretter og etter 7-8 retter og dessert så slutter de av med kake. En av de mest populære julekakene er Panettone eller Pandoro. Panettone med frukt og Pandoro, som enten er en kake uten noe fyll eller med vaniljekrem, sjokolade eller annet.
Panettone

Go top