Karneval i Venezia

07/02/2016

karneval i venezia

Det magiske karneval i Venezia
Det begynner å bli en del år siden at det sist har vært karneval i Norge og Skandinavia generelt.
Andre steder i verden er dette en fantastisk tradisjon. En stor og fargerik fest, hvor en kan ikle seg et kostyme og danse natten lang.  Rundt om i verden finnes det mange store karneval og det best kjente av dem alle, finner sted i Rio de Janeiro.

Men også i Europa avholdes store karneval. Karnevalet i Venezia er et av de mest tradisjonsrike og flotteste karnevalene som finnes.  Da fylles Venezia med folk, på alle plasser, kanaler og broer.
Alle har kommet for å oppleve den magiske stemningen i byen, samt ta del i verdens eldste karneval.

Karnevalets historie

Ifølge historiebøkene, ble Venezias karneval oppfunnet på midten av 1100-tallet.  Det begynte som en feiring av Serenissima Repubblica di Venezia sin seier over hæren til Ulrico di Treven i 1162. Den gangen var Venezia en egen stat, noe den var frem til 1797.  Karnevalet ble større og større etter hvert som årene gikk og på 1500-tallet fikk karnevalet i Venezia offisiell status.
Dette varte frem til 1797, hvor Venezia tapte et slag mot kongen av Østerrike og ble en del av det Østeriske keiserdømme.  Det ble samtidig forbudt å bære masker og da var det også slutt for karnevalet.  Slik gikk det mer enn 100 år. Først på begynnelsen av 1900-tallet, ble tradisjonen tatt opp igjen med jevne mellomrom.  Men det skulle gå enda flere år før Venezias berømte karneval, igjen var tilbake for fullt.  I 1979 ønsket den Italienske regjering at karnevalet skulle komme tilbake. I år er det 32. gang at karnevalet avholdes siden 1979.  Det er nesten tre millioner mennesker som besøker Venezia under karnevalet.  Det varer i ca. to uker og avsluttes alltid 40 dager før påske.

 

karnival

 

Når bør en reise dit

Om en ønsker å være tilstede under karnevalet, så velg helgene og gjerne den siste helgen.
I ukedagene er det ikke så mye som skjer. Selvsagt er det da mye færre folk og dermed mye enklere å komme frem i Venezia, men i helgene er det mye mer aktivitet, fester og massevis av folk med flotte masker og kostymer. I siste ende er det jo det et karneval handler om.
Det beste stedet for å se alle de tusenvis som deltar med sine masker og kostymer, er Markusplassen.

carnival i venezia
Kåringen av den vakreste masken

En av de største begivenhetene under karnevalet, er konkurransen om hvem som har den vakreste masken. Hele karnevalet er kjent for sine fantastiske, klassiske kostymer og masker. I dag er langt de fleste maskene håndlagde, gjerne med gullblader og malt i fargerike farger. Det er ikke hvem som helst, som sitter i panelet og skal bedømme maskene i konkurransen. Her brukes det nemlig internasjonale motedesignere som dommere.

Karnevalet i Venezia er en fantastisk opplevelse, noe en bør unna seg å oppleve en gang i livet. De fantastiske maskene og kostymene er et virkelig et syn og selve stemningen i gatene, kan ikke beskrives. Den må oppleves.

Go top