Liguria – En bit av rivieraen

05/01/2017

Liguria, en bit av rivieraen

Liguria hører til blant de minste fylkene i Italia. Faktisk er det Italias tredje minste fylke når vi ser på den geografiske størrelsen. Likevel strekker det seg langs en stor del av kysten, helt fra den franske grensen og ned til Toscana. Som med så mye annet, så er det ikke størrelsen som teller og Liguria er et fylke som har uendelig mye å by på når det gjelder kultur, landskaper og ikke minst mat. Med sine frodige natur er det ikke for ingenting at Liguria kalles for Italias grønne hage. Området er et stort marked av frukt, grønnsaker og spesielt fersk fisk.

houses-1516852_1280

Liguaria og dets geografi

Kystlinjen langs Liguria er delt i to og minner litt om en boomerang. Den delen som går fra Monaco og den franske grensen til Genova, kalles for La Riviera di Ponente. Den andre delen, som strekker seg ned mot Toscana, heter La Riviera di Levante. Det er her du blant annet finner det fascinerende området, Cinque Terre, en av de største attraksjonene i Liguria. For å gjøre geografien ferdig, så grenser Liguria til Piemonte i nord og til Emilia Romagna i øst. Det finnes mange andre attraksjoner i Liguria enn Cinque Terre.

Ikke langt fra den franske grensen ligger Ventimiglia og San Remo, to byer med mange resorter, små koselige strender og casinoer. Dette er byer som minner en del om Cannes og Monaco, byer hvor de rike liker å vise frem bilene og båtene sine. Langs denne delen av kysten, inn mot hovedstraden Genova, finner dere massevis av små strender, noen i små byer og andre bortgjemt mellom klippene. Når dere kjører langs kysten er det som å kjøre gjennom en svær hage eller park. Her er ville urter, blomster, sitrontrær, mandler, furu, terrasser med oliventrær og fantastiske utsiktspunkter. Se de mange enorme herskapsvillaene som ligger side om side med de spesielle husene du finner i området (Terratettos), rustikt og elegant, men samtidig utrolig sjarmerende.

Genova

LiguriaByen er kanskje mest kjent som fødebyen til Christopher Columbus, men Genova er mye mer enn det. Det er en livlig by med mer enn 700.000 innbyggere og en av de største havnene i Italia. Herfra går det ferger til mange steder rundt Middelhavet og flere destinasjoner i Afrika. Nede ved havnen er det mulig å rusle rundt, se på det yrende liv og kanskje gå ombord i en kopi av et av skipene til Columbus. Men går dere litt bort fra havna, inn i den gamle delen av byen som begynner ved havnen, så finner dere smale gater med koselige restauranter, små butikker og vasketøyet som henger mellom de gamle hus. Her har tiden stått stille i mange hundre år.

Det er også mulig å besøke hjemmet til Columbus, som ligger vegg i vegg med klosteret Sant’Andrea fra 1200-tallet. I det hele tatt oser byen av historie og det er kanskje ikke så rart når en tenker på at byen ble grunnlagt i det femte århundre før kristi. Et kjærkomment pusterom fra den livlige atmosfæren i en havn som har sendt seilere av sted for å erobre verden i århundrer. Ta en tur ned Via Garibaldi og nyt alle de mange aristokratiske palassene og ikke minst det kongelige palasset med sin ekstravagante pynt.

Cinque Terre

LiguriaToget er en enkel måte å komme seg frem på her ved den italienske delen av rivieraen. Det kjører til mange av nabobyene langs kysten og gjør dem til en flott utfluktsmulighet. Dere kan enkelt la bilen stå og ta toget sørover. Skal dere besøke Portofino eller en av nabobyene ved Sestri Levante så kan dere ta bil, men skal dere til Cinque Terre så lønner det seg å ta toget. Her lengst i sør i Liguria finnes denne nasjonalparken som Cinque Terre er en del av. Her finner dere nydelig pastellfargede hus som ligger tett i tett, bratte klipper og vingårder som ligger langs åssidene. Det er fem landsbyer som utgjør Cinque Terre og i de fleste av dem er det ingen biler, kun nydelig natur og et nett av turstier mellom byene.

LiguriaDen største landsbyen heter Monteresso. Det er også her dere finner den beste sandstranden i de fem byene, nemlig Fegina Beach. Ta en svømmetur i det turkisblå vannet, og nyt solen på stranda. Etterpå kan dere nyte en god lunsj med fersk fisk eller ta en av de små fergene som går fra stranda ved gamlebyen og til de andre byene i Cinque Terre. Det er som nevnt også mulig å gå langs kysten på den fantastiske turstien eller ta toget som stopper ved alle de fem landsbyene. En av de andre byene som dere bør oppleve er Riomagjorre. Smak på den berømte hvitvinen, Sciacchetrà og gå en tur gjennom byen for og se på den flotte, gotiske kirken, San Giovanni Battista fra 1300-tallet eller Cerricó-slottet fra 1200-tallet.

Det er liten tvil om at det er mye å oppleve i Liguria og dette er også en av årsakene til at mange kommer igjen og igjen og igjen.
Liguria

Go top