Månedens nordmann i Italia, vol.4

24/11/2016

Månedens nordmann

Vi fortsetter vår serie om nordmenn i Italia og denne gangen har vi fått med oss Roger Hol. Roger har jobbet i mange år med salg og markedsføring, er nå bosatt i Torino der han, sammen med noen andre, blant annet jobber med å bygge opp nettsiden https://www.italiasskattekammer.no. I tillegg utvikler han egne videokurs på https://minkursportal.mykajabi.com

Fortell litt om deg selv og hva du driver med.

Jeg heter Roger Hol og er født i Tromsø, der datteren min på 28 år fremdeles bor. Jeg har bodd i Oslo siden 1995 og flyttet til Torino den 18. august 2016. I hele mitt liv har jeg drevet med salg og markedsføring, og vært innom mye forskjellig. De siste 15 årene har jeg jobbet mest med forretningsutvikling, analyser av bedrifter og teknologi. Min kompetanse er å bygge strategier for bedrifter, som igjen utløser hvordan de vil få vekst eller kutte kostnader.

Hvorfor har du valgt å bosette deg i Italia?

Vel, min mor og far giftet seg i Genova 19. juni 1964, da jeg lå i mors liv – og jeg bruker noen ganger å si at kanskje jeg oppfattet musikken i det italienske språket allerede da 🙂 Opp gjennom årene har jeg vært mye i Italia, mange forskjellige steder, gjerne 3-4 turer per år og både korte og lengre opphold.

Tilfeldighetene ville ha det til at jeg møtte en italiensk familie på en strand i San Remo i 2007. Disse ble mine venner, og jeg har besøkt dem i Torino mange ganger samt møtt dem i San Remo ved jevne mellomrom. På alle mine reiser til Torino fikk jeg etterhvert også andre venner, og det var derfor denne byen ble valgt som bosted da jeg valgte å flytte ned.Månedens nordmann

 

 

Men bakgrunnen for selve livsendringen er at jeg alltid har jobbet mye i mange år, gjerne 60-70 timer hver uke. Jeg jobbet med store, krevende kunder og sa aldri nei. For snart to år ble det til slutt for mye negativt stress, og jeg gikk kraftig på veggen. Jeg ble rett og slett ute av stand til å jobbe. Etterhvert gikk jeg til en coach i Oslo, Hågen Haugrønningen, som selv hadde vært ute en vinternatt før. Hågen fikk meg til å ta en grundig vurdering av livet mitt og summen av dette ble at jeg begynte å se på muligheten for å flytte til Italia. Etter en del forberedelser kom jeg så til Italia og Torino i august 2016.

Hva synes du er den største forskjellen mellom Italia og Norge?

En av de største forskjellene er hvordan døgnet disponeres, så er det klimaet, matvanene og hvordan folk omgås hverandre. Men på den andre siden så er det også veldig forskjell på folk nord og sør i Norge, og det er på samme måte i Italia. Sammenligner jeg livet og folkene nordpå med italienere, så er det ikke så stor forskjell.

Selv er jeg en veldig utadvendt person som snakker med folk, og derfor har jeg raskt fått mange nye venner her i Torino, i tillegg til dem jeg hadde fra før.  Jeg vil også si at Italia har mye mindre stress enn Norge. Dersom jeg sammenligner mine venner i Oslo med de her i Torino, så er det stor forskjell på nivået av lykke. Men ser jeg på mine venner i Tromsø i forhold til de her i Italia så er forskjellen ikke så stor.

Hva er ditt aller beste Italia tips?

Det virker kanskje som om jeg kun er opptatt av Piemonte, men det er jeg ikke. Men for de nordmenn som ikke har vært i Piemonte, eller Torino – glem alt annet og kom! Historie, mat, vin, kaker, sjokolade og is og ikke minst ting å se, er helt på høyde med det beste du kan finne i Italia, mener jeg.

Ellers har jeg hjertet mitt på Liguria-kysten, Amalfi-kysten og jeg digger Lucca, Firenze og Siena. Det er vanskelig å plukke ut et sted, men skal jeg gi et råtips – så ja, storbyen Torino – og lite sted; Praiano eller Dolcequa, men det er mange å ta av. Italia er jo et stort skattekammer. Bortsett fra det, reis ofte. Gjør også god research og bli med i Facebook gruppen Italiafrelst, der får du mange gode tips og råd!Månedens nordmann

Hva er din aller beste, italienske matopplevelse?

Jeg synes de fleste matopplevelsene i Italia er gode, men skal jeg trekke frem en som sitter som en kule, så må det være første gang jeg spiste lunsj på takterrassen på Hotel Danieli i Venezia. Gastronomisk var det langt over middels, men det var hele rammen rundt, servicen, været – og jeg var helt alene, dro på en impulsiv tur. Det er en lykkefølelse som jeg aldri glemmer. Utover det, så er det jo slik at en stadig vekk kan få seg “et matsjokk”, fordi det er mye bra mat å få på mange steder.

Har du et godt tips eller råd til de som skal til Italia på ferie for aller første gang?

Ja, nordmenn tenker gjerne Toscana, Roma og Cinque Terre, hopp over de turistfellene. Det er vakkert, men bevares. Dra til Emilia- Romagna på agritursimo, eller Umbria og bo i et kloster, eller et annet sted ikke alle drar til. Så vil jeg spesielt trekke frem Piemonte, som mange nordmenn ikke har oppdaget ennå, og det er blant annet derfor vi har kalt siden vår for Italias Skattekammer.

Dra gjerne utenfor hovedsesong om du kan. Eksempelvis er hovedsesong i Le Langhe i oktober, da er kanskje våren bedre, men er du ute etter den hvite trøffelen – bare MÅ du komme i oktober og november. Bortsett fra det, lær deg noen få gloser så du kan de viktigste frasene. Vær høflig for det er noe italienerne setter høyt, og du får gjerne nye venner når du er åpen og inkluderende.

Go top