Månedens nordmann i Italia

25/08/2016

Månedens nordmann

Vi skal i tiden fremover sette fokus på de mange nordmenn som har bosatt seg i Italia eller har et nært forhold til landet. De er flere enn du tror og mange med en svært spennende bakgrunn. Først dame ut er Caroline Schøning som driver bloggen: www.carolinesgourmet.wordpress.com.
Vi har satt opp noen spørsmål i et lite intervju og gjengir svarene her.

Fortell litt om deg selv og hva du driver med?

image2Jeg er en eldre dame i sin beste overgangsalder på 55 år og heter Caroline Schøning. De siste 30 årene har jeg bodd i Italia med min italienske mann, Maurizio. Sammen har vi en sønn på 25 år, som akkurat har blitt ferdig med jusstudiene sine på universitet i Genova. Selv bor min mann og jeg i Torino. Vi flyttet hit for seks år siden etter vi solgte restauranten vår, som vi hadde drevet i Liguria i 15 år.
Jeg jobbet selv som kokk på restauranten vår, noe som var til glede for både de fastboende og turistene. Rundt 90 % av gjestene våre var italienske matelskere. Jeg forandret menyen nesten hver dag fordi jeg kjøpte inn lokale råvarer. Når det stormet ute i havgapet, brukte jeg norske produkter, som klippfisk, tørrfisk, laks og kjøtt. Alle rettene var italienske, bortsett fra noen av kakene og de sju sorter i julestria. Siden jeg har «vokst» opp som kokk i Italia, så mestrer jeg det italienske kjøkkenet best. Det er her jeg føler meg hjemme, med alle smakene, råvarene og duftene.

I strøket der vi hadde restauranten vår, ble jeg kalt for Carmela Coppola. Beboerne mente det var umulig at jeg var norsk, spesielt når det gjaldt matlagingen. Og det er vel noe om snakken, jeg begynner faktisk selv å tvile på om jeg er norsk  Jeg føler at jeg sitter litt mellom barken og veden. I fjor startet jeg en norsk blogg der jeg prøver å videreføre det italienske kjøkkenet til nordmenn. Dette for å vise hvor enkelt det egentlig er å lage maten fra bunnen. Mye av hemmeligheten ligger i planleggingen.

Jeg vil egentlig kalle meg selv for en reiseglad gourmet matblogger. Utover å skrive, arrangerer jeg matkurs for italienere og nordmenn. Jeg skreddersyr også turer utenom den verste strømmen av turister. Dette er nok en del enklere for meg, siden jeg har bodd såpass lenge i Italia og snakker både italiensk og norsk. Noe av det jeg brenner for, er å lære nordmenn å bruke de fantastiske matproduktene som finnes i Norge. Dette gjelder spesielt klippfisk, tørrfisk, laks og akkar. Det er egentlig sjømat som er mitt «bord» og det er det jeg drømmer om å kunne «forvandle» til en kokebok en vakker dag.Nordmann i Italia

Hvorfor har du valgt å bosette deg i Italia?

Etter å ha blitt ferdig på kunst og håndverksskolen i Norge, valgte jeg å reise til Italia og senere møtte jeg mannen min her. Jeg begynte å jobbe for meg selv som dekoratør. Jeg malte, skrev og laget vindusdekorasjoner til butikker, laget logoer, malte butikkskilter, plakater, tegnet visittkort med mere. Siden jeg bodde i en liten kystby på den italienske rivieraen, uten de store reklamefirmaene, gikk jeg fra dør til dør for å selge det jeg kunne tilby innen grafisk design. Jeg ble til slutt den offisielle dekoratøren i havnen i Lavagna, den største av turisthavnene med over 1400 båtplasser. Jeg malte navn på lystyachter og seilbåter på frihånd. Jeg ble også kjørt til steder som Portofino og Rapallo for å utføre dekorasjonen min. Men drømmen min har alltid vært å åpne min egen restaurant, og til slutt klarte jeg å overtale Maurizio til å bli med på ideen.image3

Hva synes du er den største forskjellen mellom Italia og Norge?

Den største forskjellen på Norge og Italia er vel egentlig kulturen. Vi kommer fra to ulike kulturer og med det, blir levemåten og livssynet annerledes.

Hva er ditt aller beste Italia tips?

Mitt beste Italia tips er å leve en dag om gangen, ikke ta problemene på forskudd. Gled deg over alt det fantastiske Italia har å by på, et land som egentlig kan by på alt. Fra natur til kultur, historiske monumenter, drikke og selvfølgelig fantastisk mat. Blir det dårlig vær en dag, så dra på oppdagelsestur i regnfrakk, da blir du en helt i italienernes øyne. De lever nemlig med paraplyen på innerlomma.

Hva er din aller beste, italienske matopplevelse?

Min beste matopplevelse må være på de bortgjemte tradisjonelle og familiedrevne «Trattoriaer». Her dunker hjertet varmt inne på kjøkkenet og maten blir tilberedt med kjærlighet. Jeg er litt «redd» for dagens mote med sammensetningen av utrolig mange smaker og ingredienser, som nesten er umulige å få tak i. Ofte blir presentasjonen så perfeksjonert, at du blir helt engstelig for å ødelegge kunstverket med din kniv og gaffel. Det er artig å kunne få anledning til å prøve det noen ganger, men ankeret mitt er festet i mat som selv vanlige mennesker kan glede seg over, uten å få prestasjonsangst om du ikke klarer å kjenne igjen alle smakene.image5

Har du et godt tips eller råd til de som skal til Italia på ferie for aller første gang?

Når du kommer til Italia, så prøv å lev som en italiener. Hold deg borte fra alle turistene. Hvis du er i en by, så ta på deg de gode skoene og rusle rundt i smågatene. Husk å hilse når du kommer inn i en butikk, restaurant etc. og igjen når du går ut igjen. Nå som jeg har «blitt» litt italiener selv, ser jeg ofte hvor uhøflig turister kan være, når de litt surt går inn i en butikk uten så mye som et smil eller en kommentar til de som jobber der. Det kan derfor lønne seg å lære seg noen få ord før du kommer til Italia, som f.eks. buongiorno, buonasera og arriverderci. Du aner ikke hvor glade italienere blir, hvis du prøver deg frem med noen få gloser. Italienerne er ikke så flinke i engelsk, så hvis du snakker til dem på engelsk, så snakk enkelt og sakte, da får de tid til å tenke over det du sier.

Go top