Mat og Italia

06/10/2016

Mat & Italia

Er det to ting som henger sammen, så er det mat og Italia. Det finnes ikke mange andre land i verden hvor kjærligheten til mat og råvarene er så stor som her. Mat fyller en stor del av hverdagen til en italiener og det er kanskje også en av de tingene som vi syns er mest sjarmerende med landet, og en av grunnene til at mange reiser til Italia så ofte som de gjør. En ting er det nydelige klimaet i Italia, de vennlige folkene, den fantastiske naturen, men maten trekker også mange av oss til landet. Når alle de gode råvarene finnes utenfor døra, så er det selvsagt enklere å diske opp med god mat hver dag, året rundt. Hvem liker ikke en god olivenolje, den nydelige parmaskinken, trøflene fra Piemonte, den ferske fisken og pastaen som blir produsert hver dag. Men italienerne sverger også til de klassiske rettene og vi har valgt ut et par eksempler på det vi kan kalle italienske favoritter.

Et par klassikere

Mat & italiaDet finnes mange nydelige retter fra det italienske kjøkken, blant annet pizza som vel tilhører kategorien nordmenns favoritter. Men det er en enorm forskjell på en «grandis» og en ekte italiensk pizza fra pizzaens hjemby Napoli. Første gang ordet pizza dukket opp, var i Genova rundt år 997, men det var på 1600-tallet i Napoli at pizzaen for alvor ble utbredt og det var også her det hele begynte med den nå verdens-berømte Pizza Marherita. Historien forteller at Pizza Margherita ble oppfunnet av pizzamakeren Raffaele Esposito i 1889 til ære for gemalinnen av Italia, Margherita of Savoy. Siden kan vi visst konstatere at pizza har blitt en suksess og nå spises over hele verden. Men…fortsatt er en pizza ofte best i Italia.

Andre nydelige favoritter i det italienske kjøkken er risotto. En bra risotto er veldig ofte en del av den italienske lunsjen i en eller annen variant. Mat & ItaliaOpprinnelig stammer denne retten fra Lombardia ved Bologna, men begynte å bli kjent etter at Risotto alla Milanese ble utbredt på 1800-tallet. Denne varianten er laget med oksemarg, oksekraft, ost og safran. I Italia spises denne retten gjerne alene som en første rett før dere fortsetter med en fiskerett og en kjøttrett. Har du lyst til å lage dette hjemme, så husk en viktig detalj som italienerne går høyt opp i, nemlig at en god risotto bør være myk og kremet. Derfor tilberedes den gjerne med Arborio-ris som stammer fra elven Po, siden disse har en bedre evne til å klistre og gjøre risottoen kremet fremfor vanlige ris.

Carbonara

Mat & ItaliaNår vi nå er igang med deilige italienske matretter, så er det enda en klassiker som sjeldent slår feil og som også er veldig populær. Spaghetti Carbonara er opprinnelig fra Roma og består av bacon, ost, egg og pepper samt selvsagt spaghetti. Dette er den originale oppskriften som siden har blitt endret til litt andre varianter med sopp og fløte. Men uansett hvilken variant dere velger, så er det en rett som sjeldent slår feil når dere enten lager den hjemme eller bestiller den på en restaurant i Italia. Vi kan vel fort bli enige om at Italia og mat henger sammen og det er en av grunnene til at vi er så glad i dette landet. Så neste gang dere reiser til støvellandet, så ikke glem å smake på alle herlighetene.

Trenger du litt ferie inspirasjon, så klikk her for å se en av våre feriehus på nydelige Sicilia.

Esterno_1-FILEminimizer

Go top