Museo Hendrik Christian Andersen

23/03/2017

Museo Hendrik Christian Andersen

Hendrik Christian Andersen var en norsk-amerikansk bildehogger, som ble født i 1872 og som døde i 1940. Selv om navnet hans er ganske likt en annen H.C. Andersen, så har de to ingenting med hverandre å gjøre. Hendrik ble født i Bergen og han er formentlig den eneste nordmannen som har et eget museum i Italia. Dette skal vi komme tilbake til,
men først tar vi oss litt tid til å bli kjent med ham. Etter at Hendrik ble født, emigrerte familien til USA og slo seg ned på Rhode Island i delstaten med samme navn.

Kunstskole i USA

Museo Hendrick Christian AndersenHendrik kom inn på kunstskolen i Boston og etter å ha blitt ferdig der, reiste han rundt i Europa fra 1894 til 1897. Han slo seg ned i Roma sammen med sin yngste bror, som var pianist, sin mor og enken etter hans avdøde eldre bror. Hans eldre bror var maler men døde allerede i 1902. Hendrik ble fort kjent for sine store og klassiske skulpturer som var inspirert av Michelangelo. Men han hadde andre drømmer og det store livsverket hans var å skape en verdensby som skulle fylles med kunstverk. Han ønsket at dette fredsprosjektet skulle bygges rett sør for Roma. Det største byggverket hans ble dessverre kun hans eget hus, som ble bygd i Roma i 1922. I sin tid som kunster rakk han å lage mange fine skulpturer og da han døde i 1940 ble hele huset hans i Roma overlatt til den italienske stat. Likevel tok det nesten 60 år før museet endelig kunne åpne dørene for besøkende.

Mer enn 400 kunstverker

Museo Hendrick Christian AndersenHuset han hadde bygd ble kalt for Villa Helene, og som nevnt hadde han testamentert det til den italienske regjeringen. Før det kunne brukes som museum var det hans ønske at hans adoptivsøster skulle få bo i huset så lenge hun levde. Dette gjorde hun frem til 1978 og deretter måtte huset gjennom en omfattende restaurering. Derfor ble det ikke åpnet som museum før i 1999. Her er det utstilt 400 kunstverk som han hadde jobbet med gjennom hele karrieren. Alt fra neoklassiske skulpturer til hans planer for et verdenssenter for kommunikasjon, hans verktøy og deler av hans garderobe. I den øverste etasjen av museet er det ofte utstillinger fra andre kunstnere.

Når du besøker Hendrik Christian Andersen Museum vil du få et godt innblikk i livet til en kunstner som fikk stor suksess i utlandet. Selve museet ligger i Via Pasquale Stanislao Mancini, 20, 00196 Roma, Italia. Den nærmeste metrostasjonen er Flaminio og i samme område finner dere kjente steder som Villa Borghese og Piazza del Popolo. Museet har åpent alle dager fra 09.30 – 19.30, bortsett fra mandag hvor de holder stengt. Les hva andre mener om museet på tripadvisor.

Go top