Piemonte og vin

23/06/2016

Piemonte

Mange har hørt om området Piemonte. Og mange har sikkert på et eller annet tidspunkt, smakt på en av vinene fra denne store vinregionen. Området er den neststørste regionen i Italia når det gjelder areal, etter Sicilia. Den befinner seg lengst nord i Italia og her bor det 4,3 millioner mennesker. Største by og hovedstad, er Torino med sine 2,1 millioner innbyggere. Torino er en stor industriby, med store fabrikker som Fiat (biler), Lavezzi (kaffe), Martini (hetvin) og en fabrikk som lager flydeler til det europeiske romfartsprogram. En kan derfor si at Torino står i skarp kontrast til det mange forbinder med Piemonte – nydelige landskaper, fantastiske viner og trøfler.
Piemonte

Komme seg til Piemonte

Det er denne delen av Piemonte vi skal konsentrere oss om, så vi lar fabrikkene i Torino være.
En kommer seg forholdsvis enkelt til den interessante delen av Piemonte. Selvsagt kan en fly til Torino, men de fleste forbindelser med fly er til Milano Malpensa flyplassen. Denne ligger til og med på den venstre siden av Milano og dermed i riktig retning. I bil kommer dere frem til vinområdene i Piemonte på knappe to timer fra flyplassen. Til sammenlikning tar det 1 time og 20 minutter fra flyplassen i Torino. Alle vinområdene ligger i den sørlige delen av Piemonte, ikke langt fra Middelhavet.

Vindistrikter som perler på en snor

PiemonteDet finnes mange utleieboliger i området rundt Cuneo og Asti. Dette er de to viktigste større byene når det gjelder vin. I Cuneo distriktet, finner dere vinene fra Langhe. Disse vinene selges som Langhe Rosso og kan være produsert på druene Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. Enten blandes de sammen eller produsenten lager enkeltviner på hver druetype. Da blir vinene solgt som Langhe Nebbiolo, Langhe Dolcetto eller bare Langhe Rosso. En bør absolutt også få med seg den mest kjente vinbyen i Piemonte, nemlig Barolo. Kjøreturen dit er en flott tur gjennom et variert og kupert terreng, med vinmarker de fleste stedene og fantastiske utsiktspunkter.

I Barolo handler det meste om vin og vinene herfra kalles da også for kongen av Piemonte. Kraftige og likevel elegante viner, og mange av de kan lagre i flere tiår.

Barolo, vin og trøfler

Selve Barolo er en koselig liten by hvor en kan rusle litt rundt, smake på vin hos flere produsenter eller i en av vinbutikkene. Skal dere spise ute, bør dere prøve en av de mange nydelige gryterettene som de lager i området. Det er mye god mat i Piemonte og det er vanlig å bruke mange timer på kjøkkenet for å lage mat.Piemonte Og skal dere lage mat hjemme i ferieboligen, kan dere handle i et av de mange supermarkeder med et enormt utvalg, eller på torget i en av de små byene. Og ikke glem å prøve Piemontes gastronomiske høydepunkt, trøffelen! Denne lille underjordiske soppen smaker himmelsk. Ja, den koster en formue, men det er så lite som skal til, selv et par gram holder lenge.

Velbekomme!

Go top