Puglia – Mat, arkitektur og strender

02/02/2017

Puglia - Mat, arkitektur og strender

Dette området, lengst sør ved hælen av Italia, har lenge vært et glemt område for mange. De senere par år har flere begynt å reise dit og mange planlegger  en tur til Puglia for å oppdage denne sjarmerende regionen.

Mye å se på

Mange har kanskje allerede vært innom Puglia uten å tenke over det. Regionen er utgangspunkt for mange som reiser til Hellas, Albania og Kroatia med en av de mange ferger som går fra Bari og Brindisi.  Puglia er selvsagt mye mer enn to store havner og kan definitivt tilby noe for folk flest. Her er det enestående landskaper både langs kysten og på landsbygda. Et klima med mye sol og varme selv i «vintermåneder» som mars og oktober / november og mange koselige, små hoteller, B & B og flotte ferieboliger hvor familien kan kose seg. Attraksjonene står i kø og siden Puglia har stor tilgang til fersk fisk, grønnsaker og nydelige viner, så er dere garantert et opphold med mye god mat.

Attraksjoner

PugliaUtvalget av attraksjoner i Puglia er stort. Ett  av stedene og byene som må sees når dere er her er Alberobello, byen med de spesielle Trulli husene. Disse husene er kjennetegnet ved takene sine som kalles for kjegletak og er bygd i kalksten. I dag står Trulli på UNESCO sin verdensarvliste. Det er en helt særlig opplevelse å gå rundt i Alberobello og se på alle disse Trulli hus. Dere finner også enda en form for spesiell arkitektur i «hovedstaden» Bari. Denne store havnebyen med sin lange strandpromenade kan også by på en nesten lukket bydel inne i sentrum, kjent som Bari Vecchia eller San Nicola. Dette er det historiske distriktet i Bari og ligger innenfor den gamle bymuren. Her kan dere gå rundt i trange gater og med kjøkkenbord, stuemøbler stående ute i gatene føles det flere steder nesten som om du nesten går rundt hjemme hos folk;

Om dere beveger dere lengre sørover til Lecce, den tredje, store byen i Puglia, så kommer dere til en by med mange flotte, gamle monumenter. Selv om byen, med sine 100 000 innbyggere, er en ganske stor by, så er den gamle bydelen vel bevart og utrolig koselig. Her kan dere besøke katedralen fra 1100-tallet og amfiteatret. Dette amfiteateret ble bygd i det andre århundre og hadde på det meste plass til 25 000. I dag er det delvis begravd, men det er fortsatt mulig å gå rundt og titte på dette imponerende byggverket. Rett ved amfiteatret ligger Sant’Oronzo og på kvelden blir denne plassen gjort om til mange, små restauranter. Bord fra restaurantene rundt plassen blir flyttet ut og skaper en utrolig fin stemning.

Strendene og maten i Puglia

PugliaEn av grunnene til at italienerne valfarter til Puglia er de mange nydelige strendene. Med sine lange kystlinje er det strender nok å velge blant, både ut mot Adriaterhavet, men også inne i bukten ved Gallipoli og Taranto. Spesielt strekningen mellom Gallipoli og Taranto kan by på mange fantastiske strender og de to fineste må være Punta Prosciutto og San Pietro i Bevagna. Ved Baia delle Zagare, helt nord i Puglia,ikke langt fra middelalderbyen Vieste, finner dere en strand som det er verdt å kjøre til. Den ligger inne i Gargano nasjonalpark og er rundt en kilometer lang med helt hvit sand. Fantastisk!

PugliaPuglia er i hovedsak en landbruksregion og derfor brukes det mye grønnsaker på kjøkkenet. De lokale råvarer har en lang sesong takket være det varme klimaet og dere får kjøpt både tomater, artisjokker, fava bønner, ruccola, squash, bønner, fennikel, paprika og løk. Ved siden av dette spises det mye fisk, men også en del biff og lam. Som i mange andre regioner i Italia, så er pasta en viktig del av menyen. I Puglia har de sin egen variant som de er veldig stolte av. Den kalles orecchiette og er små skaller formet som ører. Denne pastaen produseres fortsatt for hånd på daglig basis. Til dette serveres det gjerne smakfulle sauser som kjøttragu, brokkoli og bacon, sopp eller neper. Det produseres også mange gode viner i regionen og disse nytes gjerne til middagen i de fleste italienske hjem. Produsentene er åpne for besøk, så det kan anbefales å legge turen innom en av vingårdene i regionen for å se produksjonen og smake på de ulike vinene.

På gjensyn i Puglia!

Go top